Föreläsning: Träning och hormoner hos idrottande kvinnor, Lisbeth Wikström-Frisén

Igår kväll var jag på en intressant föreläsning av Lisbeth Wikström-Frisén där hon la fram sina forskningsresultat gällande om det kan vara mer gynnsamt för kvinnor att följa sin menscykel för gynnsamma träningsresultat. Svaret är Ja. Här kommer en mycket kort beskrivning läs hela hennes avhandling här http://umu.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A955835&dswid=-4270

Enligt deras resultat där de har undersökt en uppdelning av styrketräningen till antingen första eller andra halvan av menscykeln: Grupp 1 hade 5st styrkepass/v de två första veckorna i sin menscykel och ett pass de två sista veckorna. Grupp 2 hade ett motsatt upplägg med 1st styrkepass/v de två första veckorna och 5st pass de sista två veckorna. Kontroll gruppen hade 3pass/v kontinuerligt.

Anledningen till att undersöka om denna periodiserade träningsupplägget skulle vara gynnsamt har att göra med variationen i hormonnivåerna som kvinnor har under hela månaden där första delen i menscykeln (som räknas med första blödningsdagen är dag 1) har ett högre nivåer av östrogen. Östrogen är ett i överlag ett uppbyggande hormon för att skapa ägg. Östrogen pikar runt dag 10-14 vid ägglossning för att sedan sjunka i nivåer och hormonet progresteron ökar. Progresteron är ett överlag ett nedbrytande hormon. De undersökte p-piller cykeln den trifasiska varianten som många kvinnor använder sig av.

Resultat där de undersökte benstyrkan, kroppssammansättningen och hopphöjden var positiva för att träna mer intensivt under den första fasen av menscykeln. Kvinnorna i den gruppen var även mer positiva till det tränings upplägget än de kvinnor som tränade i den andra gruppen med tyngre träning i den andra delen av menscykeln.

Att lägga upp träningen där man följer tjejens/kvinnans egen menscykel kan ha positiva effekter för att öka hennes syfte att prestera bättre och ha en mer hälsosam och längre träning/tävlingskarriär då hon följer mer hennes kropps rytm. Nu har de påvisat dess fynd hur tävlande/tränare sedan har möjlighet att applicera dessa fynd för just deras idrott är nästa steg samt att det finns mer forskning att göra om t.ex konditionsträning vilket vi hoppas kommer komma snart.

Den andra halvan av föreläsningen som var ett samarbete mellan SISU och Göteborgs Universitet handlade om mens i en bredare mening och hur många tjejer upplever en saknad av att inte ha någon att diskutera om deras mens, hur den är; kraftig, smärtsam, bortfall och

hur dessa saker behöver diskuteras mera för att undvika att Den kvinnliga idrottenstraiden ska ske, då bortfall av mens och viktnedgång är varningssignaler. Här är det viktigt att se till att energiintaget är tillräckligt för den träning man utsätter kroppen för så att träningen får en uppbyggande effekt inte en nedbrytande.

Att vi behöver diskutera mens, menscykel och hur viktig den är för tjejer och kvinnors hälsa är inget snack om. Vi behöver alla förstå vår kropp bättre och börjar vi förstå våra skiftningar i hormoner i kroppen så kan vi både acceptera att vissa dagar är det bättre att undvika träning, acceptera att man har ångest/depression känsla m.m. och det är inte endast kvinnor som bör ha denna kunskap utan även alla män som tränar tjejer/kvinnor. Våra hormoner är en del av oss låt oss utnyttja dem till vår fördel och få en hälsosam och hållbar presentationsutveckling! Tack Lisbeth för denna föreläsning!