Ha koll på era armar vid datorn

För alla er kontorsarbetare vill jag göra er observant på hur ni håller era armar, främst den som ni styr musen med! Detta gäller både när du sitter och står.

Jag har på senaste mött flera som har haft stora smärtbesvär i skuldra/axel/nacke som vi har kunnat spåra tillbaka till trolig ursprung i hur de har hållit hand/arm med den sidan de använder musen. Armbågen har då stuckit ut långt utanför kroppen både åt sidan och framför. Vilket resulterar i att armen vrids in mot mitten av kroppen och handen är mittför eller även nästan på andra sidan kroppshalvan. Denna position irriterar skuldra/axel/nacke mycket då det är en tung position för skuldran att hålla kvar i. (Har tyvärr ingen bra bild som påvisar positionen men hoppas att ni förstår, om inte så kan jag försöka ordna en bild.)

Fix: låt armbåge komma tillbaka in mot midjan och underarmen pekar rakt fram som på bilden :).

Axeln/skuldran har som minst muskelarbete (avslappnat och neutralt läge) när armbågen är rakt under axeln = armbåge vid midjan allra helst lätt dragen bakåt, & när underarmen pekar rakt fram eller lätt inåt = handen framför armbåge eller lätt mot mitten av kroppen, som på bilden.

Korrigera detta och få mindre värk i skuldra/axel/nacke.