Idrottsmedicin kurs & ny lokal för MammaMage träning

Mellan 31 maj och 2 juni var jag på vidareutbildning inom Idrottsmedicin teori och praktik på Ortopedmedicinska Institutet. Där jag fick uppdatera mina kunskaper inom biomekanik, den inflammatoriska processen, diagnostik, mikro och makro skador samt lära mig mer om akut omhändertagande vid skador, tejpning och rehabilitering.

Om än jag inte främst arbetar med idrottare och i det akuta skedet (även om det även sker) av en skada så kan man applicera idrottsmedicin på alla skador då principerna för en makroskada t.ex: stukning, muskelbristning, benbrott och led luxationer även gäller för mikroskador t.ex: musarm, löparknä, ryggskott, plantar fasciit (hälsporre). När en vävnad blir skadad antingen via makrotrauma eller mikrotrauma -överbelastningsskada – så kommer den alltid att gå igenom läknings faserna: inflammation, proliferation (reperationsfasen) & remodellering (stärka vävnaden, öka håll fastigheten). Dessa faser går omlott om varandra och pågår olika länge beroende på skadan, de är naturliga och har sina syften. Ju mer man följer kroppens läkningsprocess och tränar (rehabiliterar) kroppen efter vad den klarar av desto starkare blir vävnaden och man kan åter utföra den aktivitet man önskar. Så har du fått en skada oberoende på om du utför en sport, tränar eller får din aktivitet från trädgårdsarbetet och du får smärta/värk/skada så går din kropp genom dess faser och behöver stärkas därefter för att minska återkommande besvär. Att lära sig mer i hur man ska rehabilitera var extra intressant och ser fram emot att fördjupa mig vidare i den delen.

Tejpning var roligt att få lära sig mer om samt att höra att man hade handlaget för det:). Tejpning kan vara ett fantastiskt hjälpmedel i rehabiliteringen för att tryggt kunna belasta och träna en led som här en fotled utan att känna sig rädd för ytterligare skada. Lite svårt att se på denna bild men här är en enkel men effektiv tejpning för att stabilisera upp utsida fotled efter en stukning. Vi fick även lära oss tejpa hälkudden den blivit genomtrampad (fettvävnaden den blivit skadad) det ger stor smärta och svårt att gå, otroligt effektiv. Ser fram emot att kunna komplimentera mina behandling med tejpning vid behov. En utbildning är endast ett startskott fortsättning följer alltid på hemmaplan via intressant kurslitteratur och applicera kunskaperna.

Vill även berätta att framöver så kommer kursen Starkare inre bål, MammaMage att hålla hus på