Joggning gör att ländryggens diskar mår bättre

Vi har god vetenskap om vilka typer av aktiviteter och krafter som är skadliga för våra kotpelarens diskar men det har inte forskats på vad för aktiviteter som är gynnsamma. Vad mår våra diskar bra av? Glädjande har ett forskarteam i Australien börjat undersöka just detta, det är en första undersökning av förhoppningsvis flera.

Svaret på frågan är: snabba promenader, joggning, löpning. Via dessa aktiviteter så skapas det konstant små stötar på diskarna som får en bättre vätske- & näringsförsörjning samt en starkare vävnad (diskarna ökar till och med i storlek!).

Först undersökte de hur diskarna påverkades hos joggare och långdistans löpare jämförelse med icke fysiskt aktiva personer och med de positiva resultat så vidare utvecklade de till att få en klarare bild av inom vilken fysiskt spann diskens försörjningsgrad optimeras visade data att snabba promenader 2m/s bäst. Läs hela artikeln här https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5396190/pdf/srep45975.pdf nu ska jag ut på en jogging tur ;).